Arkkitehti Stefan Michailow/Helenius

Kurkinen, Jari: Arkkitehti Stefan Michailow/Helenius 1866–1947. Turku: Omakustanne, 1997. 99 sivua, 191 kuvaa.

Kirjoitin arkkitehti Stefan Michailow/Heleniuksen (1866–1947) elämäkertateoksen itse kustannettuna tutkimustyönä vuosina 1994–97 henkilökohtaisesta kiinnostuksesta. Äitini äiti oli hänen kasvattityttärensä. Venäläissuomalainen arkkitehti teki elämäntyönsä pääosin Turussa vuosina 1888–1915 ja tämän jälkeen Hämeenlinnassa vuoteen 1934 asti. Hän vaihtoi nimensä Michailowista Heleniukseksi vuonna 1925. 

Tärkeimpiä arkkitehti Stefan Michailow/Heleniuksen suunnittelemia rakennuksia ovat:

Caleniuksen kivimuurit, kaksi kauppias Isak Caleniuksen liiketaloa Yliopistonkadun ja Puolalankadun kulmassa, Turku 1888

Oy Julius Tallberg Ab:n liiketalo, Aleksanterinkatu 21, Helsinki 1899 (yhdessä Elia Heikelin kanssa)

Humelinin tupakkatehdas, Uudenmaankatu 7 – 9, Turku 1907, purettu

Turun Kivipaino Oy:n tehdas- ja konttorirakennus, Linnankadun ja Ursininkadun kulma, Turku 1909

Turun kuritushuoneen Länsiselli -rakennus, Kakolanmäki, Turku, 1911, oli valmistuessaan yksi Suomen suurimmista kivirakennuksista

Hämeenlinnan Tullikamari, 1931

Tämä kolme vuotta kestänyt tutkimustyö oli minulle varsinainen arkistojen korkeakoulu, koska tein lähes koko työn arkistotutkimuksena. Tärkeimmät arkistot olivat Kansallisarkisto sekä Turun ja Hämeenlinnan maakunta-arkistot sekä näiden kaupunkien kunnalliset arkistot, museot ja sanomalehdet. Lähdemateriaali oli suurimmaksi osaksi ruotsinkielistä, osaksi myös venäjänkielistä, joten naapurimaiden kielten osaamisen merkitys historiantutkimukselle avautui minulle selkeästi. Työssä kiehtoi 1800-luvun lopun ja seuraavan vuosisadan alun Turku, jolloin puukaupunki alkoi muuttua kivikaupungiksi. Hienoa oli tutkia myös Hämeenlinnan kaupungin kehittymistä ensimmäisen maailmansodan vuosista 1930-luvun puoliväliin asti. Arkkitehti vastasi kaikista Hämeen läänissä olleista valtion rakennuksista, jolloin myös sisällissodan vaurioiden korjaaminen oli näitä osin hänen vastuullaan. 

Yhtenä tutkimustyön merkittävimmistä saavutuksista oli Hämeenlinnan Tullikamariin kohdistunut myönteinen julkisuus. Kirjoitin Hämeen Sanomiin 1998 laajan artikkelin purku-uhan alaisena olleesta Hämeenlinnan Tullikamarista. Kaupunginarkkitehti Kaija Ojanen otti asiakseen Tullikamarin pelastamisen, ja hänen hankkeensa onnistuikin. Rakennus peruskorjattiin ja vihittiin juhlallisesti uuteen käyttöönsä kaupunginjohtaja Veikko Syyrakin läsnä ollessa.

Teos on Turun Vaski-kirjaston, Kansallisarkiston Turun ja Hämeenlinnan toimipisteiden, Turun museokeskuksen, Hämeenlinnan kaupunginmuseon ja Helsingin Arkkitehtuurimuseon kokoelmissa.

Kuvat: Arkkitehti Stefan Michailow/Helenius 70-vuotissyntymäpäivänään (Anita Lundbergin kokoelmat) – Tallbergin liiketalo Helsingissä (Jari Kurkinen) – Caleniuksen kivimuuri Turussa (Merja Kurkinen) – Kakolan Länsiselli Turussa (Merja Kurkinen) – sisäkuva Kakolasta (Merja Kurkinen)