Euroopan parasta bussiliikennettä

Kurkinen, Jari: Euroopan parasta bussiliikennettä. Helsinki: Linja-autoliitto ry ja Oy Matkahuolto Ab, 2008. ISBN 978-951-97369-5-2. 430 sivua, noin 280 kuvaa.

Teoksen Euroopan parasta bussiliikennettä syntysanat lausuimme jo 2000-luvun vaihteessa ja teoksen kirjoittaminen hyväksyttiin Linja-autoliiton hallituksessa vuonna 2002. Teoksen esipuheessa todetaan, että ”tarkoituksena oli juhlistaa Linja-autoliiton 80-vuotisjuhlaa uudella kirjalla ja todettiin, että asioiden päivitys on jälleen paikallaan”. Samaan teokseen päätimme sisällyttää Oy Matkahuolto Ab:n historiaa viimeisten 15 vuoden ajalta sekä myös katsauksen Bussialan Kehittämispalvelut Oy:n (BAK) vaiheista. Kirjoitin teosta useissa jaksoissa vuosina 2003–2008.

Teoksessa käsitellään ennen kaikkea Linja-autoliitto ry:n vaiheet sen perustamisesta vuonna 1928 vuoteen 2008 asti. Asioita tarkastellaan matkustajien, yrittäjien, viranomaisten, järjestön työntekijöiden sekä jatkuvasti kiihtyvien yhteiskunnallisten muutosten kannalta. Myös Matkahuolto organisaationa on ollut merkittävien muutosten kohteena.

Linja-autoliiton historiantutkimus organisaation alkuvaiheiden osalta oli luonnollisesti kokonaan arkistotutkimusta. Linja-autoliiton ja Matkahuollon laajat arkistot oli jo useita vuosia aikaisemmin saatu siirretyksi ELKAn kokoelmiin, joten pitkäkestoisen tutkimustyön tein pääosin siellä. Harvinaisia valokuvia keräsimme bussiyrittäjiltä mahdollisuuksien mukaan. Matkahuollon nykyhistoriaa käsittelin 1990-luvun alusta lähtien, jolloin työssä pystyi tavallista enemmän käyttämään tekstin tukena myös henkilöstön ja yhtiön omistajien haastatteluja. BAK:sta oli jo kirjoitusvaiheeseen mennessä kehittynyt linja-autoalan merkittävä koulutusorganisaatio.

Minulla oli tutkimustyön edetessä ainutlaatuinen tilaisuus osallistua Linja-autoliiton ja Matkahuollon alueellisiin kokouksiin ja koulutustilaisuuksiin ja näin päästä näkemään linja-autoliikennettä tavallaan uudesta suunnasta. Teoksen jaoimme sen valmistuttua kaikille Linja-autoliiton jäsenyrittäjille.

Kuvat: Kirjan kansi – Onni Vilkkaan linja-autot ja henkilöstö paraatissa Kotkan torilla 11.6.1959 (Linja-autoliitto) – Autojen lastausta Ruotsin-laivaan Korppoossa 1960-luvun alussa (Esko Penttilän kokoelmat) – Express-bussi lähdössä Turusta Helsinkiin 2000-luvun alussa (Linja-autoliitto)