Jari Kurkinen

 

Jari Kurkinen
Synt. 1956 Tampere

Kiinnostukseni liikennealaan alkoi jo pikkupoikana 1960-luvun alkuvuosina. Ensimmäisen kerran osallistuin Linja-autoliiton liittopäiville vuonna 1964 Tampereella. Siitä muistona on etusivun kuva, jossa olen pikkuveljeni kanssa A. Mörö Oy:n tuliterän bussin edessä. Seurasin Tampereen kaupungin liikennelaitoksen ja Väinö Paunu Oy:n busseja, ja keräsin uusimmat aikataulut huolellisesti talteen. Aikataulukokoelmani olen sittemmin lahjoittanut ELKAlle.

Ensimmäinen liikennealan työpaikkani oli 12-vuotiaana pakettiauton apupoikana kauppaliikkeessä. Unelmanani oli päästä kuljettamaan todella isoja autoja mahdollisimman kauas. Pääsinkin sitten jo 15-vuotiaana Kuljetusliike R. Pynnönen Oy:n palvelukseen. Yhtiöllä oli Kaukokiidossa useita pitkiä tavaralinjoja, ja toimin apumiehenä Tampereelta Helsinkiin ja Imatralle suuntautuvilla linjoilla. Länsilinjat Oy:ssä kuljetin 1970-luvun lopulla säiliöautoa Naantalista ja Porvoosta Pohjois-Pirkanmaalle ja linja-autoa Tampereelta Parkanoon ja Kankaanpäähän sekä myös tilausajoa.

Muutama vuosi vierähti muun alan työtehtävissä ja opiskellessa. Historian tutkimus alkoi viedä mennessään, kun kirjoitin ensimmäiset liikennealan lehtiartikkelit vuonna 1994. Henkilökohtainen kiinnostus venäläissyntyisen arkkitehdin Stefan Michailow’in elämään työllisti minua eri arkistoissa kolmen vuoden ajan ja toimi varsinaisena arkistotyön korkeakouluna. Tämän jälkeen sain kunnian kirjoittaa Kuljetusliike R. Pynnönen Oy:n 50-vuotishistoriateoksen, ja siitä eteenpäin olen toiminut kokopäiväisenä liikennealan historiantutkijana.

Historian tutkija ja tietokirjailija 1994- 

MBA (Master of Business Administration) Jyväskylän yliopisto 1998
Lopputyö: Suomen ja Azerbaidzanin tasavallan välinen kuorma-autoliikenne ja sen kehittämismahdollisuudet

Luottamustehtävät
Suomen Linja-autohistoriallinen Seura (SLHS) hallituksen puheenjohtaja 1998-2013
Mobilia edustuston jäsen 1998-2013
Mobilia hallituksen varajäsen 2004-2008
Teatteriyhdistys Eliisa ry (Eliisa-teatteri) hallituksen puheenjohtaja 2014-

Jäsenyydet
Suomen Tietokirjailijat ry 1998-
Moottoritoimittajat ja –tiedottajat MOTT ry 1998-
Rotary Tampere Amuri/Tammer Nova 2009-

Palkinnot
Mobilia säätiön tieliikennehistorian Mobilia-palkinto 2004
Kurkinen Jari: Suomen autokoriteollisuuden historia