KAK – 60 vuotta kuljetuspalvelua 1948-2008

Kurkinen, Jari: KAK – 60 vuotta kuljetuspalvelua 1948-2008. Jyväskylä: KAK-Yhtiöt, 2008. ISBN 978-952-92-4639-7. 288 sivua, 150 kuvaa.

Jyväskyläläisen KAK-Yhtiöt Oy:n 60-vuotishistoriateos oli ensimmäinen puhtaasti KTK-historiaan liittyvä tutkimustyöni. Se oli myös syväluotaus Jyväskylän seudun sotienjälkeiseen historiaan ja kehitykseen. Se on varsinaista paikallisen työn historiaa, pienen yrittäjän ponnistelua perheensä elättämiseksi. Kuorma-autokeskus perustettiin syksyllä 1948. Se palveli sekä osakkaina olleita kuorma-autoilijoita että yrityksiä ja kuluttajia. KAK, eli kansanomaisesti sanottuna Kikkala, on ollut mukana lähes kaikessa alueen rakennustoiminnassa kuljettaen työmaille soraa, hiekkaa tai rakennustarvikkeita. Yhtiöllä on käytössään laajoja sora-alueita ja myös erilaisia maanrakennuskoneita.

Historiatoimikuntaan kuului kuljetusalan todellisia veteraaneja. joista vanhimmat olivat olleet mukana toiminnassa jo 1940-luvulla. Olipa mukana vielä pari yhdeksänkymppistä Petsamontien kulkijaakin. He kertoivat seikkaperäisesti ja värikkäästi 1940-luvun työmenetelmistä ja tekniikasta. Sorakuormat lastattiin ja purettiin lapioilla. Kovan työn takana oli autoilijan toimeentulo silloin! Hiekkakuoppia hankittiin lisää edellisten ehtyessä. Välillä suoritettiin erikoiskuljetuksia ja 1990-luvun synkeimpinä lamavuosina kalustoa oli myös Venäjänliikenteessä.

Teoksen arkistotutkimukset ja haastattelut tein vuosien 2005–08 aikana. Tärkeimpänä lähdeaineistona olivat yrityksen ja sen osakkaiden omat asiakirjat sekä Jyväskylän ja Vaasan maakunta-arkistojen kokoelmat. Valokuvia ostimme runsaasti Keski-Suomen museosta. Tutkimustyön välittömänä seurauksena sain kunnian siirtää yritykseen liittyviä arkistoja pysyvästi ELKAn kokoelmiin. Historiateoksen julkistimme Hotelli Laajavuoressa syksyllä 2008. Keskisuomalaisten oma kansanedustaja Mauri Pekkarinen kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan.

Kuvat: Kirjan kansi – Jyväskylän moottoritietä rakennettiin 1960-luvun alussa (KAK:n kokoelmat) – KAK:n osakkaiden kalustoa toimiston pihalla 1960-luvulla (KAK:n kokoelmat) – KAK:n osakasautoilijat liikennöivät 1990-luvun laman aikana itäliikenteessä. Transitotavaraa kuljetettiin Suomen satamista etenkin Moskovaan. (KAK:n kokoelmat)