Kuljetusliike R. Pynnönen Oy 1948–1998

Kurkinen, Jari: Kuljetusliike R. Pynnönen Oy 1948-1998. Helsinki: Kuljetusliike R. Pynnönen Oy, 1998. ISBN 951-9294-86-4. 304 sivua, 233 kuvaa.

Kuljetusliike R. Pynnönen Oy:n historiateoksen kirjoitin vuosina 1996–97. Idean isänä oli toimitusjohtaja Jukka Pynnönen, joka oli hyvin kiinnostunut yrityksen alkuvaiheista. Olin ollut lyhyitä jaksoja lukuun ottamatta yhtiön palveluksessa jo vuosina 1971–79. Tunsin sekä kyseisen yrityksen että myös Kaukokiito-järjestelmän Tampereen alueen toiminnot ja ihmiset varsin hyvin.

Yrityksen perustajat Raine ja Irene Pynnönen eivät enää olleet keskuudessamme, mutta onneksi vielä löytyi henkilöitä, jotka olivat seuranneet yrityksen toimintaa alusta lähtien. Teoksen alkuosan haastattelut tein Tampereen, Helsingin, Oulun ja Imatran alueilla.

Tutkimustyössä käytin apuna sekä kuljetusliikkeen että myös Kaukokiito-järjestelmän arkistoja. Ulkopuolisia arkistoja oli mukana lähes 40. Tämän teoksen myötä avautui 1996 yhteistyöni Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston (ELKA) kanssa, kun teoksen myötä haltuuni saamia arkistoja luovutin työn päätyttyä arkiston kokoelmiin. Erikoisimpana arkistona jäi mieleeni Suojelupoliisin arkisto, jonne sain poliisiylijohtaja Olli Urposen myöntämän tutkimusluvan. Selvitin pioneeritutkimuksena suomalaisten kuorma-autojen rajanylityksiä Vaalimaan raja-asemalla vuosina 1958–65. Tein vastaavaa tutkimustyötä myös Viipurissa silloisen tullipäällikkö Ivan Fominin suosiollisella avustuksella. Tein yhteistyötä myös Viipurin kotiseutumuseon, Vaalimaan tulliaseman sekä rajavartiolaitoksen kanssa.

Yrityksen liiketoiminta keskittyi 1990-luvulla yhä enemmän itäliikenteeseen ja yrityksellä oli toimistot myös Kotkassa ja Moskovassa, joissa vierailin useasti. Venäjän liikenne olikin täydessä vauhdissa teoksen valmistuessa. Teoksen painos on loppunut, mutta sitä on lainattavissa kirjastoista.

Kuvat: Teoksen kansi – Raine Pynnösen Büssing-Nag Tampereen SOK:lla 1951, Raine oikealla, vasemmalla SOK:n henkilökuntaa (Pynnösen kokoelmat) – Esko Ruokonen ja Pynnösen Scania-Vabis -säiliöauto, joka säiliöauto kuljetti ”tippaöljyä” Naantalista Tampereelle vuosina 1958-60 (Esko Ruokonen) – Pynnösen Venäjän-liikenteen Sisuja 1997 (Pynnösen kokoelmat)