Lapin tullimiehet 1908-2008

Laukkanen, Tommi ja Kurkinen, Jari: Lapin tullimiehet 1908-2008. Tornio: Lapin tullimiehet ry, 2008. ISBN 978-952-5271-85-0. 134 sivua, 107 kuvaa.

Kirjoitin Lapin tullimiesten 100-vuotishistoriateoksen yhdessä torniolaisen tulliylitarkastaja Tommi Laukkasen kanssa. Työnjaon mukaisesti hän käsitteli enemmän henkilöstöä ja minä toimipisteitä ja toimintaympäristöä. Teoksessa käsitellään henkilöstön lisäksi heidän entisiä ja nykyisiä toimipaikkojaan Ruotsin, Norjan ja Neuvostoliiton/Venäjän rajoilla. Kirjoitin kappaleet näistä Lapin ja Kuusamon alueen rajanylityspaikoista.

Hanke edellytti paneutumista jokaisen valvontapaikan historiaan ja erityisluonteeseen. Vierailin kaikilla entisillä ja nykyisillä Ruotsin rajalla toimineilla tulliasemilla Torniosta Karesuvantoon asti. Tämän jälkeen käsittelin Norjan vastaiset tulliasemat Kilpisjärveltä Utsjoelle ja edelleen Näätämöön (Neiden) asti. Vierailin myös Venäjän rajalla olevilla tulliasemilla eli Raja-Joosepissa, Sallassa ja Kuusamossa. Jokaisen tulliaseman maantieteellinen, historiallinen ja liikenteellinen asema on erilainen, kahta samanlaista tulliasemaa ei ole olemassa. Yhteistä niille lähes poikkeuksetta on niiden sijainti erämaan rauhassa, kaukana vilkkailta valtaväyliltä. Jokainen rajan ylittävä henkilö, suomalainen tai ulkomaalainen on yksilö, eteläisen Suomen ruuhkia näillä rajoilla ei tunneta.

Teokseen haastattelin tulliasemien henkilöstöä sekä eläkkeelle jääneitä tullin veteraaneja. Vanhimmat heistä olivat aloittaneet uransa tullin palveluksessa Lapin sodan päätyttyä ja työskentelivät uransa alkuvaiheessa tunturin kupeeseen pystytetyssä teltassa. Siitä on ollut pitkä tie nykyaikaiseen, elektroniikkaa täynnä olevaan maisemakonttoriin.

Teos palvelee osaltaan koko Lapin ja Kuusamon alueen paikallishistoriaa ja täydentää pieneltä osaltaan myös tullilaitoksen omaa historiantutkimusta.

Kuvat: Kirjan kansi – Haaparannan tullin luona oli liikennemerkki, joka ohjasi Ruotsista Suomeen saapuvat autoilijat käyttämään tien oikeaa puoliskoa. (Tullin kokoelmat) – Tornion tulli avattiin vuonna1951, taustalla näkyy Haaparannan kaupunkia. (Tullin kokoelmat) – Utsjoen tulli ja Saamen silta vuonna 2007 (Tullin kokoelmat)