Matkapojat Oy yhteisellä matkalla jo 35 vuotta

Kurkinen, Jari ja Pelkonen, Pertti J.: Matkapojat Oy yhteisellä matkalla jo 35 vuotta. Tampere: Matkapojat Oy, 2012. ISBN 978-952-93-1429-4. 264 sivua, noin 390 kuvaa.

Ajatus Matkapojat Oy:n historiateoksen kirjoittamisesta syntyi keskusteluissa yhtiön hallituksen puheenjohtaja, liikenneneuvos Esko Penttilän kanssa. Tuntui luontevalta lähteä keräämään tietoa yrityksen vaiheista, koska lähes kaikki yrityksen perustamiseen ja menestymiseen vaikuttaneet henkilöt olivat vielä elossa ja suurin osa vielä jopa yrityksen palveluksessa.

Työ oli minulle siinä mielessä uutta, että tällä kertaa myös varsinaisen arkistotyön määrä jäi melko vähäiseksi. Lähes jokaisen teoksen kirjoittamiseen liittyvät historiaan liittyvät ”arvoitukset” jäivät nyt vähemmälle, mihinkään olennaisen tärkeään kysymykseen ei vastaus jäänyt löytymättä. Arkistotyö oli enemmänkin tiedossa olleiden asioiden tarkistamista ja varmentamista, ei mitään laajojen arkistokokonaisuuksien systemaattista läpilukemista. Yrityksen omista arkistoista löytyi lähes kaikki olennainen ja yrityksen perustajat kertoivat, miten kaikki aikoinaan alkoi. Tein tätä työtä vuosina 2010–11. Aivan uusi kokemus minulle tutkijana!

Onnistuneen lomamatkan toteutumiseksi vaaditaan valtava määrä työtä ja myös henkilöstöä. Vierailin kaikissa Matkapojat Oy:n toimipisteissä eri puolilla eteläistä Suomea ja haastattelin yhtiön työntekijöitä. Tärkeitä haastateltavia olivat myös kaikki yhtiön sidosryhmiin kuuluvat henkilöt. Laivayhtiöt ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita ja sain valtavan määrän tietoa myös esimerkiksi Ruotsiin ja Viroon suuntautuvan laivaliikenteen historiasta. Teos käsittelee myös niitä tilausajoihin erikoistuneita linja-autoyrittäjiä, jotka ovat pitkään kuljettaneet Matkapoikien asiakkaita sekä kotimaan satamiin että myös ulkomaille.

Kuvat: Kirjan kansi – Matkapojat Oy:n ensimmäinen toimisto avattiin Vammalassa. Kuva on vuodelta 1976. (Matkapojat Oy:n kokoelmat) – Matkapojat Oy on osallistunut Matkamessuille koko toimintansa ajan. (Matkapojat Oy:n kokoelmat) – Matkapojat Oy:n kuljetuksissa mukana ollut linja-auto odottelee matkustajia. (Matkapojat Oy:n kokoelmat)