Suomen autokoriteollisuuden historia

Kurkinen, Jari: Suomen autokoriteollisuuden historia. Helsinki: Autokoriteollisuus ry, 2001. ISBN 978-91-3987-X. 457 sivua, 424 kuvaa.

Suomen autokoriteollisuuden historia -teosta aloimme suunnitella 1990-luvun lopulla. Idean isä ja moottori oli Paavo Lammer.  Kirjaa varten perustettiin alan asiantuntijoista, veteraaneista ja harrastajista koottu toimikunta. Historiatoimikunnan puheenjohtajana oli Kutter-suunnittelija, diplomi-insinööri Risto Kekkonen. Toimikunnassa oli mukana eri tehtaiden omistajia, työnjohtoa tai pitkäaikaisia työntekijöitä. Rahaa ei ollut vaan varat keräsimme alan toimijoilta, alusta- ja korivalmistajilta sekä liikenteenharjoittajilta. Kirjoitin teosta vuosina 1999–2001.

Teos käsittelee maamme linja-autokoriteollisuuden vaiheet 1900-luvun alusta seuraavan vuosituhannen alkuun. Vanhoja arkistoja etsin entisten koritehtaiden vinteiltä ja kellareista. Mukana on alan suurten tehtaiden lisäksi myös paljon pieniä valmistajia. Aiheita ovat autokorien kehittyminen, valmistustekniikka, koritehtaiden omistukset, yrityskaupat, lainsäädäntö, osatoimittajat ja tehtaiden työolosuhteet. Autokorien valmistusmateriaalien, kuten puun, teräksen ja alumiinin käsittely ovat muuttuneet vuosikymmenien varrella. Yksilölliset linja-autot ovat vähitellen muuttuneet sarjatuotannoksi, joita ei tunnista muista kuin rekisteri- tai kylkinumeroista. Tehtaiden ja alan veteraanien arkistoista löytyneet työkuvat täydentävät historiallisesti arvokasta kokonaisuutta. Tehtaiden ja muiden alan toimijoiden arkistoja saimme pelastettua ELKAn ja Kansallisarkiston kokoelmiin todella suuria määriä.

Teoksesta on muodostunut alan perusteos, jonka tietoja lainataan yleisesti muihinkin tutkimuksiin. Teos voitti vuonna 2004 arvostetun Tieliikenteen Mobilia-palkinnon.

Teoksen painos oli liian pieni ja siitä on jo muodostunut keräilyharvinaisuus. Jos löydät kirjan jostain, niin osta pois!

Kuvat: Kirjan kansi – Väinö Paunu Oy:n museobussina on Sisu vm 1939. (Jari Kurkinen) – Lauttakylän Auto Oy:n Volvo B58/Kutter 7 on vuosimallia 1968. (Jari Kurkinen) – Nurmeksen Auto Oy:n Volvo B58/Boxer 300 on vuosimallia 1977 (Jari Kurkinen)