Tyvestä nousuun. Kuljetusliike Tyvi Oy:n 60-vuotishistoria

Kurkinen, Jari: Tyvestä nousuun. Kuljetusliike Tyvi Oy:n 60-vuotishistoria. Lempäälä: Kuljetusliike Tyvi Oy, 2010. ISBN 978-952-92-7853-4. 343 sivua, 375 kuvaa.

Teos käsittelee valkeakoskelaisen liikenteenharjoittaja Viljo Tyven ja hänen perheensä kuljetusliikkeen vaiheita. Viljo Tyvi osti ensimmäisen kuorma-autonsa vuonna 1949 ja alkoi kuljettaa soraa Valkeakosken kauppalan alueilla olleille rakennustyömaille. Kauppala oli voimakkaassa kasvussa ja lähes kaikesta oli sotien seurauksena pulaa.

Sitkeällä ja määrätietoisella työnteolla pienestä yrityksestä kehittyi seutukuntansa suurin sorajalosteiden toimittaja. Yrityksellä oli sorakuoppia Sääksmäellä ja muualla lähiympäristössä. Menestyksekäs soranjalostustoiminta jatkui 1980-luvun puoliväliin asti. Voidaankin sanoa, että Kuljetusliike Tyvi Oy on kasvanut yhdessä Valkeakosken kauppalan ja myöhemmin kaupungin kanssa.

Yritys aloitti tavaralinjaliikenteen vuonna 1959 ja on ollut siitä lähtien mukana Kaukokiito-järjestelmässä. Ensimmäiset tavaralinjat suuntautuivat Helsinkiin. Kuljetusliike Tyvi Oy:n liikenne laajeni ja yhtiön ajoneuvoyhdistelmiä alkoi näkyä myös Tampereella, Jyväskylässä ja Kaakkois-Suomessa. Yrityksen tärkeimmiksi asiakkaiksi kehittyivät Inex Partners Oy sekä monet arvostetut elintarvikkeiden maahantuojat ja valmistajat. Yritys siirtyi vuonna 2009 Valkeakoskelta Marjamäen teollisuusalueelle Lempäälään. Se oli strategisesti järkevämpi paikka toimia, koska valtaosa yrityksen tavaravirroista alkoi uuden moottoritien vuoksi kulkea yhä enemmän Valkeakosken ohitse.

Teos on kunnianosoitus perihämäläiselle yrittäjäperheelle, joka lähes ylivoimaisista vaikeuksista huolimatta on uskonut suomalaisen kuljetuselinkeinon tulevaisuuteen.

Syksyllä 2016 tehtiin Kaukokiito-järjestelmän piirissä merkittävä yrityskauppa. Eurassa toimiva Y. Auramaa Oy osti Kuljetusliike Tyvi Oy:n osakekannan.

Kuvat: Kirjan kansi – Viljo Tyven kalustoa Valkeakosken Vanhassakylässä 1960-luvulla (Heikki Tyven kokoelmat) – Viljo Tyven Scania 1980-luvulla (Heikki Tyven kokoelmat) – Kuljetusliike Tyvi Oy:n Volvo -täsyperävaunuyhdistelmää peruutetaan lastauslaituriin Suomen Kaukokiito Oy:n Tampereen terminaalilla. (Heikki Tyven kokoelmat)